Βόμβα μεθανίου απειλεί τη Γη!! SOS...

Επιστήμονες στην Αρκτική ανακαλύπτουν νέα απειλή για υπερθέρμανση του πλανήτη μας, καθώς το λιώσιμο των πάγων θα απελευθερώσει εκατομμύρια τόνους μεθανίου, το οποίο είναι 20 φορές πιο επιβλαβές από το διοξείδιο του άνθρακα.

Το επικίνδυνο υλικό εκπέμπεται  και από τη θάλασσα

Διαβάστε και το παρακάτω άρθρο του Γιαννη Ελαφρου
Ωρολογιακή βόμβα μεθανίου απειλεί να ανατινάξει το κλίμα της Γης, επιταχύνοντας το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Το εκρηκτικό υλικό της απασφαλισμένης αυτής βόμβας βρίσκεται κρυμμένο κάτω από τους πάγους και στα βάθη των ωκεανών, αλλά απελευθερώνεται πια στην ατμόσφαιρα με μεγάλους ρυθμούς. Η αντίστροφη μέτρηση έχει αρχίσει, εκτός κι αν δράσουμε άμεσα, αποφασιστικά και παγκόσμια για την αντιμετώπιση του φαινομένου του θερμοκηπίου. Έχουμε συνδέσει τις κλιματικές αλλαγές με το διοξείδιο του άνθρακα (και δευτερευόντως με το μεθάνιο, το υποξείδιο του αζώτου και τους υδροχλωράνθρακες). Ωστόσο σήμερα, το μεθάνιο προκαλεί από πολλές απόψεις μεγαλύτερες ανησυχίες. Κατ' αρχήν, το μεθάνιο είναι μέχρι και 23 φορές ικανότερο στην αποθήκευση ηλιακής θερμότητας σε σχέση με το διοξείδιο του άνθρακα. Δεύτερον, οι συγκεντρώσεις μεθανίου στην ατμόσφαιρα έχουν διπλασιασθεί(!) τα τελευταία 200 χρόνια, όταν οι αντίστοιχες του διοξειδίου του άνθρακα έχουν αυξηθεί κατά 30% την ίδια περίοδο. Πρόκειται κυρίως για αποτέλεσμα ανθρώπινων δραστηριοτήτων, λόγω της επέκτασης της κτηνοτροφίας (και ειδικά του πληθυσμού των αγελάδων), ορισμένων γεωργικών καλλιεργειών και της καύσης ορυκτών καυσίμων.
Ενοχο... κατά 20%
Σήμερα, υπολογίζεται ότι το μεθάνιο ευθύνεται για το 20% του φαινομένου του θερμοκηπίου. Υπάρχει όμως βάσιμος κίνδυνος το ποσοστό αυτό να μεγαλώσει επικίνδυνα στο μέλλον. Κι αυτό λόγω ακριβώς της αύξησης της θερμοκρασίας της Γης. Εχουμε μπει σε φαύλο κύκλο. «Οσο αυξάνεται η θερμοκρασία, τόσο περισσότερο μόνιμα παγωμένο έδαφος λιώνει, περισσότερο μεθάνιο απελευθερώνεται, η θερμοκρασία ανεβαίνει κι άλλο και ούτε καθεξής», σχολίασε στο Associated Press ο Κρις Φιλντ, διευθυντής του τμήματος Παγκόσμιας Οικολογίας στο Ινστιτούτο Κάρνεγκι της Ουάσιγκτον.
Καθώς οι πάγοι της Σιβηρίας λιώνουν, λόγω της υπερθέρμανσης, τεράστιες ποσότητες μεθανίου, που είχαν εγκλωβιστεί μέσα στο μόνιμα παγωμένο έδαφος απελευθερώνονται στην ατμόσφαιρα. Δεν είναι ακόμα υπολογισμένο για τι ποσότητες ακριβώς μιλάμε, αλλά επιστημονική έρευνα του πανεπιστημίου της Αλάσκας, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Nature» τον Σεπτέμβριο του 2006, κατέδειξε ότι οι ρυθμοί έκλυσης είναι πέντε φορές μεγαλύτερες απ' ό,τι νομίζαμε. Για τι ποσότητες μιλάμε; Υπάρχουν υπολογισμοί που λένε ότι ο άνθρακας και το μεθάνιο που μπορεί να απελευθερωθεί στην ατμόσφαιρα μόνο από τη Σιβηρία είναι 100 φορές οι ετήσιες εκπομπές των ορυκτών καυσίμων!
Οι «φρουροί»
Μια δεύτερη πιθανή «βάση εκτόξευσης» μεθανίου είναι η θάλασσα, καθώς υπάρχουν μεγάλες ποσότητές του κάτω από το νερό. Το 90% του θαλάσσιου μεθανίου έχει παγιδευθεί και κρατιέται στον βυθό, σύμφωνα με τον καθηγητή Θαλάσσιας Μικροβιολογίας στο Ινστιτούτο Μαξ Πλανκ, Μπο Μπάρκερ Γιόργκενσεν, χάρη σε ένα πέπλο θαλάσσιων μικροοργανισμών, που αποτρέπουν τα μόρια του μεθανίου από το να ανέβουν στην επιφάνεια, δεσμεύοντάς τα με βιοχημικό τρόπο. Πρόκειται για τους «φρουρούς του μεθανίου». Ο δρ Γιόργκενσεν εκφράζει έντονες ανησυχίες για το κατά πόσο το φαινόμενο του θερμοκηπίου μπορεί να διαταράξει αυτή τη μακραίωνη διαδικασία.
Σημαντικό μέρος του θαλάσσιου μεθανίου κρατιέται στον βυθό με τη μορφή των υδριτών. Οι υδρίτες είναι ενυδατωμένοι υδρογονάνθρακες, μια στερεά μορφή που μοιάζει με τον γνωστό μας πάγο. Εξι μόρια νερού περικλείουν ένα μόριο μεθανίου. Αυξημένη θερμοκρασία των υδάτων μπορεί να προκαλέσει διάλυση των κρυστάλλων, όταν αλλάξουν οι φυσικές συνθήκες διατήρησής τους (θερμοκρασία και πίεση). Στην περίπτωση αυτή θα έχουμε απελευθέρωση τεράστιων ποσοτήτων μεθανίου.
Σε ρόλο καταλύτη
«Υπάρχει μια επιστημονική άποψη, η οποία υποστηρίζει με στοιχεία ότι είναι εξαιρετικά πιθανό οι ενυδατωμένοι υδρογονάνθρακες να έπαιξαν έναν αποφασιστικό ρόλο στη μετάβαση από τις παγετώδεις στις μεταπαγετώδεις περιόδους και αντίστροφα, παίζοντας ρόλο καταλύτη στις μεγάλες ανακατατάξεις του κλίματος», σημειώνει η δρ Χρυσάνθη Ιωακείμ, από το Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών.
Θα ξαναδούμε άραγε αυτό το έργο; Η παρέμβαση των πολιτών μπορεί ακόμα να απενεργοποιήσει τη «βόμβα μεθανίου», να αποτρέψει την αποσταθεροποίηση του κλίματος.

Posted by Κ.Α.ΝΕ.Ν.Α. on 9/13/2010 11:44:00 μ.μ.. Filed under . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

1 σχόλια for "Βόμβα μεθανίου απειλεί τη Γη!! SOS..."

 1. Αυτό το παραμύθι με την κλιματική αλλαγή πρέπει εμείς οι Έλληνες επιτέλους να το ξεμπροστιάσουμε!
  Έλεος πια, το όλο θέμα είναι η κονόμα μέσα από την προώθηση της πράσινης ανάπτυξης, που το μόνο πράσινο που έχει είναι το χρώμα του δολαρίου!
  Καταστρέφουν μια για πάντα θάλασσες και βουνά, μόνο και μόνο για να τα κονομίσουν 5 λαμόγια.
  Αν δούμε την κατάσταση στην Ελλάδα, πάνε να καταστρέχουν βουνά, χωράφια (το παραμύθι το έφαγαν οι αγρότες....όταν θα χάνουν τα χωράφια τους να τους δω τι θα κάνουν), θάλασσες κ.τ.λ., για να τα κονομίσουν οι Περιβαλλοντικές Α.Ε.
  Και μετά μας λένε ότι το ΔΝΤ μας ζητά να αυξήσουμε το ρεύμα. Ρε κορόιδα δεν σας είπε κανείς πως το ρεύμα από τις ανεμογεννήτριες και τα φωτοβολταϊκά είναι πανάκριβο? Το ξέρετε πως χωρίς τις επιδοτήσεις και τις εγγυημένες τιμές (για τους μεγάλους) κανένα τέτοιο πρότζεκτ δεν θα ήταν οικονομικά βιώσιμο?
  Όταν ένα αιολικό "πάρκο"(ρε παιδιά τι πάρκο είναι αυτό?έχει και λιμνούλες με παπάκια μέσα?) με 8 ανεμογεννήτριες χρειάζεται 12 εκτατομύρια ευρώ για να κατασκευαστεί, πότε θα βγάλει τα λεφτά του, όταν οι ανεμογεννήτριες έχουν ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ (και όχι θεωρητική) διάρκεια ζωής 12-15 έτη? Μόνο επειδή το 50-60% της επένδυσης είναι επιδοτούμενο (με τα λεφτά που πήραν από εμάς για τους άλλους) και η τιμή εγγυημένη (μέχρι να βαρέσει κανονάρα και η ΔΕΗ και να την πουλήσουμε κοψοχρονιά σε κανά Βγενόπουλο) τα φτιάχνουν!
  Λέτε η ΡΑΕ του Περιστέρη (γνωστού μεγαλοεπενδυτή της πράσινης ανάπτυξης) να μην θέλει αυξήσεις στη ΔΕΗ, τη στιγμή που η ΔΕΗ μπαίνει μέσα με τα μπούνια για να του πληρώνει το πράσινο ρεύμα που παράγουν τα αιολικά εργοστάσια του και όλο αυτό να είναι αθώο? Αλήθεια δεν είναι μέγα σκάνδαλο, ο πρόεδρος της ΡΑΕ να δραστηριοποιείται επιχειρηματικά στην ενέργεια? Για ψάξτε το.....
  Και το χειρότερο δεν είναι το οικονομικό! Τα λεφτά πρωσοπικά χεσμένα τα έχω!
  Το χειρότερο είναι η καταστροφή που φέρνουν σε μέρη όπου δεν έχει πατήσει ακόμα ούτε άνθρωπος! κατεδαφίζουν βουνά για πλάκα! Μόνο για τους δρόμους πάνω στα βουνά, από ανεμογεννήτρια σε ανεμογεννήτρια να υπολογίσεις (και όχι τους δρόμους μέχρι το περιβόητο αιολικό πάρκο) χρειάζεται να φτιάξουμε ένα καινούργιο οδικό δίκτυο πάνω στα βουνά, με λεωφόρους πλάτους έως και 15 μέτρα σε ορισμένες περιπτώσεις, με μήκος -κρατηθείτε- περίπου 1100χιλιομέτρων, δηλαδή σαν έναν αυτοκινητδρομο που θα συνδέει την Αθήνα με την Κωνσταντινούπολη και αυτό ΠΑΝΩ ΣΤΙΣ ΒΟΥΝΟΚΟΡΦΕΣ!
  Έχουμε ή δεν έχουμε ξεφύγει τελείως? Είναι αυτό περιβαλλοντική πολιτική?

  Το θέμα τεράστιο και δεν γίνεται να παρουσιαστεί σε ένα σχόλιο....ασχοληθείτε ο καθένας μόνος του να βρείτε την αλήθεια για την πράσινη ανάπτυξη που το παγκόσμιο κατεστημένο θέλει να μας επιβάλλει μέσα από την τρομοκρατία της κλιματικής αλλαγής!

  Διαβάστε και αυτό, όχι ότι έχω καμιά εκτίμηση στο άτομο που το γράφει, αλλά γιατί δυστηχώς στο συγκεκριμένο θέμα έχει δίκιο και είναι η μόνη πηγή που το βρήκα έτοιμο:
  http://www.liako.gr/news/elefteriapopsi-active-articles-list/24833-liakopoulos-global-warming.html

  Διηνεκης

Leave a reply