Η ύφεση στις Η.Π.Α. έληξε ουσιαστικά από τον Ιούνιο του 2009!!! Στην Ελλάδα πότε θα λήξει?

Η μεγαλύτερη ύφεση που έζησαν οι ΗΠΑ μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο έληξε ουσιαστικά τον Ιούνιο του 2009, σύμφωνα με το Εθνικό Γραφείο Οικονομικών Ερευνών (ΕΓΟΕ) (National Bureau of Economic Research, , NBER).

Το ΕΓΟΕ, που αποτελείται από ακαδημαϊκούς οικονομολόγους και εδρεύει στο Cambridge της Μασαχουσέτης, υποστηρίζει ότι η ύφεση διήρκεσε 18 μήνες. Ξεκίνησε το Δεκέμβριο του 2007 και έληξε τον Ιούνιο του 2009. 


Η παραπάνω άποψη επιβεβαιώνει αυτό που πολλοί οικονομολόγοι πίστευαν εδώ και καιρό, ότι δηλαδή η ύφεση έχει λήξει από το καλοκαίρι του 2009. 

Η οικονομία άρχισε να ανακάμπτει και πάλι το Γ΄ τρίμηνο του 2009, μετά από τέσσερα συνεχόμενα τρίμηνα μεγάλης πτώσης. 


Οποιαδήποτε μελλοντική επιβράδυνση της οικονομίας θα ήταν σήμερα το σήμα έναρξη μιας νέας ύφεσης και όχι η συνέχεια της ύφεσης του Δεκεμβρίου του 2007. Αυτό είναι σημαντικό διότι, εάν η οικονομία αρχίσει να συρρικνώνεται και πάλι, θα μπορούσε να σηματοδοτήσει την έναρξη μιας πολύ μεγαλύτερης ύφεσης. Για πολλούς οικονομολόγους, η τελευταία φορά που συνέβη ήταν το 1981-82.

Η ΕΓΟΕ συνήθως αργεί να ανακοινώνει πότε αρχίζει και πότε τελειώνει μια ύφεση.  Για παράδειγμα, είχε ανακοινώσει το Δεκέμβριο του 2008 ότι η ύφεση είχε ήδη ξεκινήσει ένα χρόνο νωρίτερα, δηλαδή το Δεκεμβρίου του 2007.


Η ύφεση στη χώρα μας συνεχίζεται με αυξητικές ανησυχητικές τάσεις, καθώς η Ελληνική Κυβέρνηση δέσμια των άστοχων επιλογών της (λογιστική αύξηση του ελλείμματος, προσφυγή στο ΔΝΤ, λήψη αντιλαϊκών μέτρων αμφιβόλου αποτελεσματικότητας τα οποία αποσυνθέτουν τη μεσαία τάξη, υπογραφή  προϋπολογισμών για 5 έτη μέσω μνημονίου 2010-14, συγκρότηση πληθώρας εξεταστικών επιτροπών για διάφορα σκάνδαλα, δυσφήμιση της χώρας ως βαθιά διεφθαρμένης και έτοιμη να καταρρεύσει, αργοπορία στη λήψη αποφάσεων - σύγχυση αρμοδιοτήτων Υπουργείων και με παλινωδίες στις επιχειρούμενες μεταρρυθμίσεις, μη λήψη πραγματικών μέτρων για την ανάπτυξη της οικονομίας, συνέχιση κατασπατάλησης του δημοσίου χρήματος, μη απόδοση δικαιοσύνης για ικανοποίηση του ''περί δικαίου' αισθήματος κλπ), παρακολουθεί εμβρόντητη τις εξελίξεις και προσπαθεί να αντιληφθεί και να υλοποιήσει τις επιταγές του ΔΝΤ, οι οποίες δεν είναι βέβαιο ότι μπορούν να οδηγήσουν την χώρα στην έξοδο από την κρίση καθώς είναι πλέον πασιφανές, αλλά και ομολογούμενο ότι θα επιμηκυνθεί αρκετά ο χρόνος εξόδου από την ύφεση.


Σ.Μ
φίλος Κ.Α.ΝΕ.Ν.Α.
              

Posted by Κ.Α.ΝΕ.Ν.Α. on 9/21/2010 09:28:00 π.μ.. Filed under . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

0 σχόλια for "Η ύφεση στις Η.Π.Α. έληξε ουσιαστικά από τον Ιούνιο του 2009!!! Στην Ελλάδα πότε θα λήξει?"

Leave a reply