ΜΠΛΟΚΑΡΕΙ ΤΙΣ ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΡΕΥΜΑ Η ΡΑΕ.

Σε «ψαλίδισμα» των προτάσεων της ΔΕΗ για αυξήσεις στα τιμολόγια του ηλεκτρικού, προχωρά ηΡυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), που συνεδριάζει την επόμενη εβδομάδα για να διαμορφώσει την τελική εισήγηση προς το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

    Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Ολομέλεια της ΡΑΕ, που θα συνεδριάσει σύμφωνα με τον προγραμματισμό την Πέμπτη υπό τον πρόεδρο, Ν. Βασιλάκο, θα προτείνει μείωση του μέσου εσόδου, που ζητά η ΔΕΗ κατά 6 %, από 74,5 σε 70 ευρώ ανά μεγαβατώρα, και παράλληλα θα εισηγηθεί μηχανισμούς για τον περιορισμό της επιβάρυνσης των χαμηλών καταναλώσεων. Η μείωση του μέσου εσόδου αιτιολογείται από την Αρχή με το επιχείρημα ότι από τον περασμένο Νοέμβριο, οπότε υπέβαλε η ΔΕΗ τις προτάσεις της, έχει μεσολαβήσει υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου και μείωση των μισθών των εργαζομένων, που εκτιμάται ότι ωφέλησαν την επιχείρηση κατά 200 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση.   Οι αλλαγές στα τιμολόγια γίνονται σε εφαρμογή της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και του επικαιροποιημένου μνημονίου, που προβλέπει ότι «η κυβέρνηση θα υιοθετήσει ένα μηχανισμό, ώστε να διασφαλίσει ότι τα ρυθμιζόμενα από αυτή τιμολόγια της ηλεκτρικής ενέργειας αντανακλούν, σταδιακά και το αργότερο ως τον Ιούνιο του 2013, τις τιμές χονδρικής της αγοράς, με εξαίρεση τους ευάλωτους καταναλωτές».

    Η γενική κατεύθυνση των αλλαγών είναι, οι χρεώσεις της ΔΕΗ προς τις επιμέρους κατηγορίες καταναλωτών να αντανακλούν το αντίστοιχο κόστος παραγωγής, μεταφοράς και διανομής της ενέργειας, δηλαδή να αποφεύγεται η επιδότηση μιας κατηγορίας καταναλωτών από άλλη. Κάτω του κόστους σήμερα είναι το οικιακό τιμολόγιο (για μικρές και μεσαίες καταναλώσεις) και το αγροτικό, τα οποία θα αυξηθούν, ενώ μεγάλα περιθώρια κέρδους έχει η ΔΕΗ από το εμπορικό τιμολόγιο (μικρομεσαίοι) και τα σπίτια με υψηλές καταναλώσεις (πάνω από 2.000 κιλοβατώρες το τετράμηνο).

    Προτάση, που κερδίζει έδαφος, είναι να περιοριστεί, ή ακόμη και να μηδενιστεί, η μείωση που προκύπτει για τα σπίτια με υψηλές καταναλώσεις, με στόχο να περιοριστούν αντίστοιχα οι αυξήσεις για τα μικρά κλιμάκια κατανάλωσης. Αυτό θα γίνει με αύξηση της χρέωσης των νοικοκυριών με μεγάλες καταναλώσεις για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας.

    Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας πρόκειται, επίσης, να εισηγηθεί μείωση του αριθμού των τιμολογίων, που παρέχει η ΔΕΗ σε επιμέρους κατηγορίες καταναλωτών σε 13, από 30 και πλέον που υφίστανται σήμερα.


himaira.blogspot.com

Posted by Κ.Α.ΝΕ.Ν.Α. on 9/13/2010 10:21:00 π.μ.. Filed under . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

0 σχόλια for "ΜΠΛΟΚΑΡΕΙ ΤΙΣ ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΡΕΥΜΑ Η ΡΑΕ."

Leave a reply