Η απάντηση στα Σκόπια έρχεται από την...Οξφόρδη!!!


Η απάντηση στα Σκόπια έρχεται από την...Οξφόρδη!
Με μια σεμνή τελετή εγκαινίων άνοιξε. στο Μουσείο Ασμόλιαν της Οξφόρδης η μεγάλη έκθεση για το βασίλειο των αρχαίων Μακεδόνων, του οίκου των Τεμενιδών, με τίτλο: «Από τον Ηρακλή στο Μέγα Αλέξανδρο: Θησαυροί από τη βασιλική πρωτεύουσα των Μακεδόνων, ένα...ελληνικό βασίλειο στην εποχή της δημοκρατίας».
Θεωρείται ίσως η σημαντικότερη αρχαιολογική έκθεση για την Ελλάδα στη Βρετανία. 
Περιλαμβάνει πρόσφατα ευρήματα από τις συνεχιζόμενες ανασκαφές στις Αιγές, την πρωτεύουσα του βασιλείου του Φιλίππου Β', πατέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
Τα περισσότερα από τα εκθέματα, περίπου το 80%, προβάλλονται για πρώτη φορά στο κοινό, με την Οξφόρδη να επιλέγεται λόγω της στενής σχέσης με την ελληνική αρχαιολογία και ιδίως το Μανόλη Ανδρόνικο, που ανακηρύχθηκε επίτιμος καθηγητής από το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Παράλληλα, το Μουσείο Ασμόλιαν αποτελεί πόλο έλξης για ακαδημαϊκούς και φοιτητές από όλο τον κόσμο. Το 2010, μετά τη μεγάλη ανακαίνιση του μουσείου, 1,2 εκατομμύρια επισκέπτες πέρασαν τις πύλες του.
Τα εκθέματα παρουσιάζουν.
Μία πιο καθημερινή και ολοκληρωμένη εικόνα της περιόδου της ακμής του βασιλείου των Μακεδόνων, αλλά και των περιόδων πριν από το Φίλιππο. Η έκθεση χωρίζεται σε τρία τμήματα: αντικείμενα που σχετίζονται με το βασιλιά και τις δραστηριότητές του, αντικείμενα που δείχνουν την ξεχωριστή θέση των γυναικών των Μακεδόνων και εκθέματα από την καθημερινή ζωή στο Παλάτι των Αιγών. Μεταξύ άλλων μπορεί να δει κανείς προσωπικά αντικείμενα του Φιλίππου, όπως το σπαθί του, λόγχες του και τις επικαλαμίδες του, την πρώτη ιστορικά προτομή του Αλέξανδρου, ένα εντυπωσιακό και σχεδόν ανέπαφο στεφάνι από σκαλιστά χρυσά φύλλα βελανιδιάς, μία τοιχογραφία ιδιαίτερης σημασίας που απεικονίζει τον Αλέξανδρο και τον πατέρα του σε σκηνή από κυνήγι, καθώς και δεκάδες εντυπωσιακά και ζηλευτά ακόμα και σήμερα γυναικεία κοσμήματα.
Οι υπεύθυνοι της έκθεσης χαρακτήρισαν το Παλάτι των Αιγών ως το πιο σημαντικό κτίριο της αρχαίας Ελλάδας μετά τον Παρθενώνα. Η ψυχή της έκθεσης, η διευθύντρια της 17ης Εφορίας Αρχαιοτήτων και μαθήτρια του Ανδρόνικου, Αγγελική Κοτταρίδη τόνισε ότι αποδεικνύεται από τα ευρήματα πως ό, τι ήταν ο Περικλής και η Αθήνα τον 5ο π.Χ. αιώνα, δηλαδή κέντρο διανόησης και τεχνών, ήταν ο Φίλιππος και η αυλή του τον επόμενο αιώνα
που έχει γνωρίσει.                                                                                                                     


 Ο διακεκριμένος ιστορικός της Οξφόρδης, Ρόμπιν Λέιν Φοξ, στη σύντομη εισαγωγική παρουσίαση της έκθεσης δάκρυσε ενώπιον συναδέλφων του και δημοσιογράφων, λέγοντας ότι πρόκειται για την κορυφαία αρχαιολογική έκθεση που έχει γνωρίσει. 

Κατά τον κ. Λέιν Φοξ, το ιστορικό μήνυμα της έκθεσης είναι ταυτόχρονα και πολιτικό: «Οι Μακεδόνες ήταν ένα ελληνόφωνο βασίλειο στη βόρεια Ελλάδα και όσοι Σκοπιανοί υποστηρίζουν ότι εκεί βρίσκεται η Μακεδονία επιδεικνύουν άγνοια και η θέση τους είναι εξωφρενική. Είναι σαν να λένε ότι η Οξφόρδη βρίσκεται στη Λευκορωσία», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ρόμπιν Λέιν Φοξ.
Η έκθεση θα συνεχιστεί έως τις 29 Αυγούστου. Στη συνέχεια, κάποια από τα εκθέματα, ένας περιορισμένος αριθμός, θα ταξιδέψουν έως το Λούβρο για μια γενικότερη έκθεση για τους αρχαίους Μακεδόνες.

Πηγή

Posted by Κ.Α.ΝΕ.Ν.Α. on 7/20/2011 06:19:00 μ.μ.. Filed under . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

1 σχόλια for "Η απάντηση στα Σκόπια έρχεται από την...Οξφόρδη!!!"

  1. Αγαπητοί συμπατριώτες,
    Μας δίδεται η ευκαιρία να κάνουμε μία άσκηση επί χάρτου για να βοηθήσουμε τη άμοιρη Πατρίδα που ξεπουλιέται εν μέσω καλοκαιριού, με τους Έλληνες να βρίσκονται σε μία κατάσταση Νιρβάνα και τους Βουλευτές να σφυρίζουν αδιάφορα, γιατί οι μισοί από αυτούς βασίζονται στoν Big Brother, που υποθέτουν ότι έρχεται και οι άλλοι μισοί βασίζονται στην μεσοβέζικη άρνηση τους στο Μνημόνιο, που τους δίνει ελπίδες να ξανά εκλεγούν.
    Επειδή ο αγών συνεχίζεται μέσα από το διαδίκτυο, προτείνεται όπως όλοι εμείς που αγωνιούμε για το μέλλον αυτού του τόπου, να προσπαθήσουμε να υποδείξουμε στο Λαό το τι θα έπρεπε να περιμένει από τη Βουλή και κυρίως από την Κυβέρνηση.
    Ας υποθέσουμε ότι όλοι εμείς αποτελούμε την Κυβέρνηση ή την Αντιπολίτευση, οι οποίες ενεργούν για το καλό του Έθνους.
    Έχουμε το πρόβλημα της Μακεδονίας και τη παραποίηση των ιστορικών δεδομένων, ώστε οι Σκοπιανοί να εμφανίζονται σαν απόγονοι του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
    Το παρακάτω γεγονός είναι σημαντικό υπό την έννοια ότι ένας κατεξοχήν ανώτατος Πανεπιστημιακός φάρος της Ευρώπης, όπως είναι το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, σε συνεργασία με το Μουσείο Ασμολιάν, δίδει διεθνώς απαντήσεις σε όσους δεν θέλουν να καταλάβουν ότι The Alexander the Great ήταν ο Βασιλιάς των Ελλήνων.
    Η είδηση είναι σημαντική και για εκμετάλλευση.
    Το υπουργείο Εξωτερικών δίδει εντολή στις Πρεσβείες, Προξενεία, Στρατιωτικούς Ακολούθους, Εληνο-Αμερικανικές και λοιπές Οργανώσεις της Διασποράς να διαφημίσουν το γεγονός. Παράλληλα σχετικό CD αποστέλλονται σε όλους τους εμπλεκομένους, στα ΜΜΕ και τις ξένες Πρεσβείες στην Αθήνα μέσω του Ελληνο Βρετανικού Συμβουλίου.
    Το υπουργείο Πολιτισμού συμμετέχει και διαφημίζει το γεγονός ενώ οι συντελεστές της επιτυχίας καλούνται στην Αθήνα και παρασημοφορούνται από την Ακαδημία Αθηνών. Ο Άγγλος καθηγητής κάνει τα αποκαλυπτήρια του Αγάλματος του Μεγάλου Αλεξάνδρου
    Το υπουργείο Παιδείας παρουσιάζει μέσω του διαδικτύου τα ευρήματα και ζητά την επιστημονική εκμετάλλευση του γεγονότος.
    Τέλος το Υπουργείο Τουρισμού συμμετέχει στην εκδήλωση παρέχοντας οικονομικά τουριστικά πακέτα ώστε οι επισκέπτες του Μουσείου να επισκεφθούν από κοντά το Μουσείο Θεσσαλονίκης και τον Τάφο του Φιλίππου.
    Αυτά θα έπρεπε να κάνει το επίσημο κράτος με την βοήθεια της Αντιπολίτευσης. Το κράτος συνεχίζει να είναι σπάταλο που αγγίζει τα όρια της διαφθοράς. Τα εθνικά θέματα δεν τα αγγίζει κανείς . Επειδή είναι οι περισσότεροι διεφθαρμένοι θεωρούν ότι μόνο αν αποδείξουν ότι δεν κλέβουν είναι αρκετό για να θεωρούνται επιτυχημένοι.



    Ο πρώην υπουργός των Εξωτερικών ήταν χειρότερος από τον ΓΑΠ. Ο κύριος Δρούτσας είπε ότι δεν γνωρίζει ποιος έκλεψε τα μήλα Εσπερίδων, πάντως ούτε αυτός ούτε η ΑΟΖ τα κλέψανε……. Ο κύριος Βασιλάκος, πρώην Γραμματέας της Γενικής Διευθύνσεως Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων κατέθεσε ότι κλέβανε ….
    Κανείς ανώτατος Υπάλληλος ή Αξιωματούχος δεν εργάζεται….ούτε αναλαμβάνει καμία ευθύνη.
    Σμυρλής Στέργιος

Leave a reply