Με κομμένη την ανάσα..


«Δεν μπορεί πλέον να υπάρχουν ταμπού. H κρίση του ευρώ μπορεί να οδηγήσει σε μια ελεγχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας».
Φίλιπ Ρέσλερ, υπουργός
Οικονομικών της Γερμανίας

Αγαπητέ/ή JOHN,

ΚΥΡΙΟ ΑΡΘΡΟ
Με κομμένη την ανάσα

Θα αποφύγει η Ελλάδα τη χρεοκοπία ναι ή όχι; 
Αυτή η φοβερή ερώτηση τίθεται διάπλατα αυτή την ώρα. Είναι μια ερώτηση που καθηλώνει την Ελλάδα κάθε περίπου μισό αιώνα από την ίδρυσή της. Μια ερώτηση, όμως, που πιστεύαμε ότι είχε παρέλθει ανεπιστρεπτί.
Ο Ελληνισμός παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα την τραγωδία που εξελίσσεται στην Αθήνα.
Βλέπει τη χώρα να πηγαίνει από κρίση σε κρίση και συνειδητοποιεί ότι μια άλλη μέρα, σε μια επόμενη κρίση, θα σπάσει το σταμνί, θα επέλθει το μοιραίο. Και αισθάνεται ότι πλησιάζει εκείνη η ημέρα.
Ο «Ε.Κ.» σχεδόν μόνος από όλες τις ελληνικές εφημερίδες διέγνωσε σωστά στο φύλλο του του Σαββατοκύριακου αυτά που διαμείφθηκαν στη σύσκεψη των Υπουργών των Οικονομικών στην Πολωνία: Ο βασικός του τίτλος «Παραμένουν οι διαφωνίες για τη διάσωση της Ελλάδας» δεν θα μπορούσε να ήταν πιο ακριβής.
Στο ίδιο φύλλο, ο εκδότης της εφημερίδας, με ανοικτή επιστολή που απηύθυνε στον Πρωθυπουργό, σημείωνε και τα εξής: «Η ανοχή των ξένων ...εξαντλείται. Τελειώνει το καθεστώς της ‘ομηρείας’ στο οποίο τους κρατούσε η Ελλάδα... Για να κερδίσει η Ελλάδα τη μάχη αυτή της επιβίωσης, για να κερδίσετε κι εσείς ίσως τις... μεθεπόμενες εκλογές, αλλά και μια θέση στο ιστορικό πάνθεον, θα πρέπει να κάνετε αυτά που πρέπει να γίνουν, να είστε πραγματικά έτοιμος να χάσετε τις εκλογές».
Η ώρα, λοιπόν, των αποφάσεων αυτών, έφθασε. Καθώς γράφονται οι γραμμές αυτές ο κ. Παπανδρέου και οι συνεργάτες του, παίρνουν, ελπίζουμε, αυτές τις αποφάσεις.
Τα χρήματα στο Λογιστήριο του Κράτους τελειώνουν σύντομα...
Το έχουμε τονίσει πολλές φορές: η ελληνική ηγεσία συμπεριφέρεται σαν να μην γνωρίζει πώς βλέπουν οι ξένοι την ελληνική κρίση. Ισως να μπερδεύουν την επιθυμία τους με την πραγματικότητα...
Ετσι, όταν ο Υπουργός των Οικονομικών επιχείρησε στη σύσκεψη της Πολωνίας να θέσει θέμα αλλαγής των συμφωνηθέντων, τον κατακεραύνωσαν. Ο ένας έπαιρνε τον λόγο και ο άλλος τον άφηνε.
Αυτή η τακτική θα είχε νόημα αν είχαν ληφθεί και εφαρμοστεί τα περισσότερα μέτρα από αυτά που συμφωνεί από πέρυσι το Μάιο.
Τώρα όμως;
Yπάρχουν βέβαια κι αυτοί που εξακολουθούν να πιστεύουν ότι μπλοφάρουν οι ξένοι, ότι εκβιάζουν κ.τ.λ..
Η απάντηση είναι: κι αν δεν μπλοφάρουν, όπως εξάλλου φαίνεται από την άρνηση της τρόικας να επιστρέψει στην Αθήνα;
Oσον αναφορά τα περί εκβιασμού, η λύση είναι απλή: δεν δίνουν στην Ελλάδα με το ζόρι τα δανεικά. Αν μπορεί ας τα αρνηθεί.
Αν όμως δεν μπορεί να τα αρνηθεί ας μη χάνει λεπτό.
Το ταμπού της χρεοκοπίας, κατά τη έκφραση του Γερμανού Υπουργού Οικονομικών, έσπασε.
Η Ελλάδα προχωρεί με επιταχυνόμενη ταχύτητα προς τη χρεοκοπία. Ο αμερικανικός και ευρωπαϊκός Τύπος του Σαββατοκύριακου είναι γεμάτος με άρθρα, όπως «όταν θα χρεοκοπήσει η Ελλάδα» («Wall Street Journal») και το «εφιαλτικό σενάριο» («FT»).
Ο,τι είναι να γίνει επομένως, να γίνει με την αίσθηση του κατεπείγοντος.
Η ώρα φτάνει.

Πηγή: Μήνυμα Φίλου με επιστολή του Εθνικού Κήρυκα, Νεας Υορκης (http://www.ekirikas.com/)

Posted by Κ.Α.ΝΕ.Ν.Α. on 9/20/2011 10:59:00 π.μ.. Filed under . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

0 σχόλια for "Με κομμένη την ανάσα.."

Leave a reply