Ως Έλλην πολίτης προσδοκώ την ένταξή μου σ’ ένα ενιαίο κίνημα πολιτών.

Μόλις τελευταία περιήλθε στη γνώση μου η πρόσκληση για συνάντηση κινημάτων στα «Κλεισθένεια 2011». 

Ικανοποιώντας την ανάγκη μου για πληρέστερη πληροφόρηση, συνάντησα στο διαδίκτυο, απόψεις φανατικών υποστηρικτών της εκδήλωσης αλλά και απόψεις που διατυπώνουν κάποια ερωτηματικά τόσο για τους έχοντες την πρωτοβουλία όσο και για την επιλογή της συγκεκριμένης εορτής και των τόπων συνάντησης. Τα τελευταία αντιμετωπίζονται από ορισμένους ως σοβινιστικά.

Ψάχνοντας τους υποστηρικτές βρήκα κάποιους με τους οποίους στο παρελθόν μέσω ανταλλαγής e-mails είχα συμφωνήσει επί συγκεκριμένων ζητημάτων, ενώ σε κάποια άλλα μου έμειναν ερωτηματικά. 

Είναι δύσκολο, αν όχι ακατόρθωτο να συμφωνείς σε όλα.

Άλλωστε διαφωνία σημαίνει παραγωγή λόγου που οδηγεί στην σύνθεση απόψεων.

Ως προς την επιλογή της εορτής των «Κλεισθενείων» και των τόπων συνάντησης, η προσωπική μου άποψη είναι ότι η σχέση του Κλεισθένη με την Δημοκρατία είναι η αιτία που οδήγησε τόσο στην επιλογή της συγκεκριμένης εορτής όσο και στην προσπάθεια επιλογής τόπων που συνδέονται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο με τις εποχές που ήκμαζε η Δημοκρατία και μεγαλούργησε η Ελλάδα. 

Καμία άλλη σκοπιμότητα δεν διακρίνω. Δεν επιθυμώ να διακρίνω. 

Προέχει η ενότητα!

Αλλά και για όσους επικεφαλής κινημάτων διακρίνουν σκιές, θα πρότεινα να ανασύρουν το προσόν του μεγάθυμου ηγέτη και να παρασταθούν, προτείνοντας νέους σημαντικούς τόπους και χρόνους για την επόμενη συνάντηση. Π.χ. την 17η Νοέμβρη, στην πύλη του Πολυτεχνείου, που σηματοδοτεί την παραδοξότητα: οι τότε «πολέμιοι» του ολοκληρωτισμού, έχοντας σήμερα εξαργυρώσει τον τίτλο του «αντιστασιακού» με θέσεις εξουσίας, να στέκονται σήμερα απέναντι στους πολίτες και στην Δημοκρατία, ενδεδυμένοι τον μανδύα ενός υπερόπτη αριστοκράτη. 

Αδιαφορείτε για τα μικρά που σας χωρίζουν. 

Προτάξτε αυτά που ενώνουν: το συμφέρον των πολλών, το συμφέρον της Δημοκρατίας, το συμφέρον της Ελλάδας, που εντέλει είναι και συμφέρον των λαών της Ευρώπης. 

Τεράστια ευθύνη για την επιτυχία ή αποτυχία της συνάντησης θα φέρουν οι ομιλητές. Τους προτρέπω να μιλήσουν μόνον για τους κοινούς τόπους. Για τα ελάχιστα που συμφωνούν όλοι. Με περίσσεια φειδώ λέξεων να αποφύγουν να πείσουν, αλλά να θέσουν προβληματισμούς. Να μην αναλωθούν σε ανάλυση της κατάστασης! Αυτά είναι γνωστά. Το ιδανικό θα ήταν να διατυπώσουν όλοι την επιθυμία για την επιτυχία της προσπάθειας δηλαδή την επιτυχή συμπόρευση όλων των κινημάτων. 

Εξ άλλου είναι ανέφικτο να μιλήσουν όλοι.

Ελπίζω ότι θα συσταθεί ένα κεντρικό όργανο με την συμμετοχή όλων των ηγετών ή εκπρόσωπων κινημάτων και ολιγόλογες απόψεις και επιγραμματικές προτάσεις δράσεων θα κατατεθούν εγγράφως σε μία γραμματεία. Δεν θεωρώ παράλογο να δίδεται και αποδεικτικό κατάθεσης προς αποφυγή τριβών. Ενδεχόμενα οι προτάσεις και οι θέσεις θα ταξινομηθούν από ένα όργανο εκπροσώπων.

Εκτιμώ ότι θα αποδειχθεί εξαιρετικά δύσκολο να ληφθούν αποφάσεις συλλογικών δράσεων από τις  πρώτες αυτές συναντήσεις.

Ίσως ανοίξουν οι διαδικασίες και κοινοποιηθούν αποφάσεις μέσω διαδικτύου τις αμέσως επόμενες ημέρες.

Ο σεβασμός προς την Δημοκρατίας και η αποδοχή των διαδικασιών είναι το ζητούμενο. 
Ωστόσο, πέραν των εκπροσώπων και μελών κινημάτων, θεωρώ ότι η παρουσία και άλλων εκπροσώπων επαγγελματικών και επιστημονικών κλάδων, Επιμελητηρίων, φοιτητικών και μαθητικών παρατάξεων, αλλά και της ακαδημαϊκής κοινότητας είναι επιβεβλημένη.
Ως Έλλην πολίτης εύχομαι κάθε επιτυχία και προσδοκώ την ένταξή μου σ’ ένα ενιαίο κίνημα πολιτών.

Ιωάννης Δέμος



Περισσότερα : http://kanena2010.blogspot.com/2011/09/blog-post_12.html

Posted by Κ.Α.ΝΕ.Ν.Α. on 9/15/2011 10:02:00 π.μ.. Filed under . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

0 σχόλια for "Ως Έλλην πολίτης προσδοκώ την ένταξή μου σ’ ένα ενιαίο κίνημα πολιτών."

Leave a reply