Έγινε το πρώτο βήμα με τα κατεχόμενα στην Κύπρο ., με τη γέφυρα του νερού!!!


Του Χαράλαμπου Καραγκιοζoύδη.
Με τα εγκαίνια του φράγματος Αλάκιοπρου, έγινε ένα από τα πιο σημαντικά βήματα του προγράμματος για τη μεταφορά του νερού από την Τουρκία στα κατεχόμενα. Το πρόγραμμα το οποίο θα ολοκληρωθεί το 2014, θα μεταφέρει με αγωγό στην Κύπρο  75 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού ετησίως.

                                                                        01:20 | 08 Mart 2011
KKTC ile su köprüsü için ilk adım atıldı
                                                                    MERSİN DHA

Ο Πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος παραβρέθηκε  χθες στην εκδήλωση της θεμελίωσης του φράγματος Αλάκιοπρου, δήλωσε ότι είναι ένα σημαντικό βήμα του έργου, για τη μεταφορά του νερού από την Τουρκία στην ΤΔΒΚ. Μιλώντας ο Ερντογάν στο Αναμούρ της Μερσίνας, κατά την τελετή θεμελίωσης του φράγματος, είπε: «Ένα πολύ μεγάλο όνειρο, γίνεται πραγματικότητα». Το έργο αναμένεται να κοστίσει 500 εκατομμύρια ΤΛ.
Ο Ερντογάν είπε ακόμη πως «η μεταφορά νερού ζωής από τη μητέρα Τουρκία προς τα γόνιμα εδάφη της ΤΔΒΚ, ήταν όνειρο πάρα πολλών κυβερνήσεων. Και εγώ  ακόμη από την περίοδο που ήμουν Δήμαρχος Κωνσταντινούπολης, είχα αυτό το όνειρο. Αυτό το μεγάλο όνειρο γίνεται πραγματικότητα, προκειμένου να δώσει λύση στο πρόβλημα της έλλειψης νερού της ΤΔΒΚ».
«Η ΤΔΒΚ είναι η κόρη του οφθαλμού μας»
Ο πρωθυπουργός Ερντογάν είπε και τα εξής: «Από την πλευρά της Τουρκίας, σήμερα πραγματοποιήσαμε τα θεμέλια του φράγματος Αλάκιοπρου, ενώ από την πλευρά της ΤΔΒΚ θα κατασκευαστεί το φράγμα Γκετσίτκιοϊ. Από εδώ μέχρι τηνΤΔΒΚ, θα στρωθεί αγωγός μήκους 107 χιλιομέτρων. Είναι ένα μεγάλο έργο, υπογράφουμε ένα έργο που είναι άξιο του Τουρκικού έθνους. Αυτό το μεγάλο έργο θα καλύψει τις ανάγκες νερού της ΤΔΒΚ για 50 χρόνια και θα ολοκληρωθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα.» Ο Ερντογάν είπε ακόμη: «Με αυτό το μεγάλο έργο οι Τ/Κ δεν είναι μόνοι και φυσικά δεν θα παραμείνουν μόνοι και αυτό το γνωστοποιούμε σε ολόκληρο τον κόσμο». Τα λόγια του Ερντογάν τράβηξαν την προσοχή για μια ιδιαίτερη θέση της παρουσίας της ΤΔΒΚ: «Η ΤΔΒΚ αναμφίβολα, είναι οι συμπατριώτες μας, οι συγγενείς μας, τα αδέρφια μας, είναι η κόρη του οφθαλμού μας, είναι κομμάτι από την καρδιά μας και από την ψυχή μας. Η ΤΔΒΚπαρά τα εμπόδια και τους αποκλεισμούς (εμπάργκο), κατάφερε να σταθεί στα πόδια της και να κάνει αισθητή την ύπαρξή  της σε ολόκληρο τον κόσμο. Η ΤΔΒΚστον ένδοξο αγώνα της υποστηρίχθηκε κάτω από όλες τις καταστάσεις και τις συνθήκες, έδωσε νεκρούς, έχει αναπήρους, αλλά εμείς θα συνεχίσουμε να την υποστηρίζουμε, θα δώσουμε τον αγώνα μας πλάτη με πλάτη για την ενδυνάμωση της οικονομίας της και έχουμε κινητοποιηθεί για  να ενισχύσουμε τις δυνατότητές της».
Το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον του προγράμματος…
Το νερό θα μεταφερθεί με πλωτό σύστημα.

Το νερό θα παίρνεται από το φράγμα Αλάκιοπρου, το οποίο θα κατασκευαστεί στο ρέμα Dragon (του Δράκου) και θα μεταφέρεται κοντά στην Κερύνεια στο φράγμα του Γκετσίτκιοϊκαι σύμφωνα με το πρόγραμμα η ποσότητα του νερού προβλέπεται να χρησιμοποιείται τόσο ως πόσιμο, όσο και για την άρδευση.
Στη συμφωνία (που συμμετέχει) ο επιχειρηματίας Ουζεϊρ Γκαρίχ (της εταιρείαςΑλάρκο), πριν από 15 χρόνια πρόβαλε αυτό το πρόγραμμα του νερού της ειρήνης, το οποίο σήμερα μπαίνει στην τελευταία του φάση.
Το έργο, για την λήψη νερού από την Τουρκία, σχεδιάζεται να ολοκληρωθεί το 2014, θα στρωθεί αγωγός διαμέτρου 1,60 μ και σε βάθος 250 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, θα έχει μήκος 78 χιλιόμετρα (εντός του νερού)  και θα μεταφέρει στην Κύπρο 75 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού ετησίως.
Ο ρυθμός ροής του νερού θα είναι 2,83 κυβικά μέτρα νερού το δευτερόλεπτο και για πρώτη φορά στον κόσμο θα στρωθεί ένα σύστημα με πλωτές σωλήνες HDPE(?) κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, για τη μεταφορά νερού στην Κύπρο.
Παράλληλα με τον αγωγό αυτό και με ένα κρεμαστό σύστημα, πάλι κάτω από τη θάλασσα, θα απλωθεί και καλώδιο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας στην ΤΔΒΚ, προκειμένου να παρέχεται φθηνή ηλεκτρική ενέργεια.
Σε περίπτωση που θα υπάρξει μια λύση στην Κύπρο, προβλέπεται η παροχή νερού και στην Ε/Κ Διοίκηση. Ο Γκαρίχ (επιχειρηματίας) σκέφτεται ακόμη να στείλει νερό και στο Ισραήλ, δια μέσου της Κύπρου. Γι’ αυτό και στο πρόγραμμα δίνεται το όνομα «νερό ειρήνης».

Εφημερίδα «Μιλλιέτ» της 8 Μαρ 2011
ΥΓ. Οι Τούρκοι φτιάχνουν έργα και εμείς δεν μπορούμε να φτιάξουμε ούτε πινακίδες για τα αυτοκίνητα….

Posted by Κ.Α.ΝΕ.Ν.Α. on 3/13/2011 12:09:00 μ.μ.. Filed under . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

1 σχόλια for "Έγινε το πρώτο βήμα με τα κατεχόμενα στην Κύπρο ., με τη γέφυρα του νερού!!!"

  1. ΝΤΡΟΠΗ ΣΑΣ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΕΣΤΑΙ ΣΤΟ ΑΡΘΡΟ ΓΙΑ ΤΗΝ "ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΚΥΠΡΟΥ"

Leave a reply