Κυκλοφορία νέου χρήματος από την ΤτΕ για τη στήριξη των τραπεζών.

Νέο χρήμα θα κυκλοφορήσει η Τράπεζα της Ελλάδος ώστε να καλύψει τις ανάγκες ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Ελευθεροτυπίας». Όπως αναφέρεται, με τροπολογία που κατατέθηκε την περασμένη Παρασκευή δίνεται η δυνατότητα στην ΤτΕ «να παρέχει στήριξη για αντιμετώπιση προσωρινών προβλημάτων ρευστότητας σε φερέγγυα πιστωτικά ιδρύματα».
Η μεθόδευση δεν πρόκειται να γίνει με τον κλασικό τρόπο, θέτοντας σε λειτουργία την εκτυπωτική μονάδα του Χολαργού (Νομισματοκοπείο), ωστόσο ο πρόσθετος δανεισμός των ελληνικών τραπεζών από την ΤτΕ, με την εγγύηση του Δημοσίου, στην ουσία διοχετεύει πρόσθετο χρήμα.
Ειδικότερα, η Τράπεζα της Ελλάδος θα παρέχει δάνεια στις ελληνικές τράπεζες, λαμβάνοντας από αυτές ως ενέχυρο τίτλους (όπως τιτλοποιημένα στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια). Όπως αναφέρεται στην τροπολογία, σύμφωνα με το δημοσίευμα, «για την παροχή της εγγύηση αυτής, το Δημόσιο θα πρέπει να λαμβάνει ποσό προμήθειας, που θα καθοριστεί με απόφαση του υπουργού Οικονομικών, έπειτα από εισήγηση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος».
Την πρακτική αυτή έχει χρησιμοποιήσει ήδη η ιρλανδική κεντρική τράπεζα, για να στηρίξει απ’ ευθείας την ρευστότητα των τραπεζών της. Έδωσε απ' ευθείας δάνεια στις τράπεζες της χώρας, πέραν αυτών που είχαν πάρει από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, τα οποία αντιστοιχούν στο 20% του ενεργητικού της.
Ο συγκεκριμένος μηχανισμός παροχής ρευστότητας έκτακτης ανάγκης ονομάζεται Emergency Liquidity Assistance και προβλέπεται από το άρθρο 44 του ευρωσυστήματος. Με αυτό, οι κεντρικές τράπεζες, που είναι μέλη της ΕΚΤ, έχουν τη δυνατότητα σε ορισμένες εξαιρετικές περιστάσεις, να αναλαμβάνουν και οι ίδιες δράση, η οποία δεν αντιστρατεύεται τους σκοπούς και το έργο του ευρωσυστήματος.
Σημειώνεται ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν λάβει ρευστότητα 95 δισ. ευρώ από το ευρωσύστημα, προσφέροντας ως εγγύηση κρατικά ομόλογα ή δάνεια που έχουν οι ίδιες εκδώσει με την εγγύηση του Δημοσίου. Το Ελληνικό Δημόσιο έχει προσφέρει στις τράπεζες εγγυήσεις ύψους 85 δισ. ευρώ.

Πηγή 

Posted by Κ.Α.ΝΕ.Ν.Α. on 3/14/2011 10:31:00 μ.μ.. Filed under . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

0 σχόλια for "Κυκλοφορία νέου χρήματος από την ΤτΕ για τη στήριξη των τραπεζών."

Leave a reply