Η Ομερτά της συγκάλυψης...


Σε άρθρο του ο πρωθυπουργός Γιώργος Α. Παπανδρέου, στις 23.08.2010, με τίτλο Κράτος και πολιτικό σύστημα στην υπηρεσία του πολίτη: Το αυτονόητο γίνεται πραγματικότητα, που είναι δημοσιευμένο στην ιστοσελίδα της κυβέρνησης, http://government.gov.gr/2010/08/23/1691/ ,στην κατηγορία αλλάζουμε την Ελλάδα, μεταξύ των άλλων πολλών που γράφει είναι και το εξής :

«Δώσαμε μάλιστα, όπως και πάλι είχαμε δεσμευτεί, κίνητρα για να σπάσει η ομερτά της συγκάλυψης».


Και αυτόματα γεννάται ένα απλό ερώτημα που θα πρέπει ο κ. Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος εξερράγη χθες 20.10.2011 στη Βουλή με το άκουσμα αυτής της λέξης (ομερτά) από το στόμα του κ. Τσίπρα, και απαιτούσε την ανάκλησή της, θα πρέπει να μας δώσει μια πειστική απάντηση στο παρακάτω:
Όταν τη λέξη αυτή την χρησιμοποιεί ο Αρχηγός του και μάλιστα σε άρθρο του δημοσιευμένο στην επίσημη ιστοσελίδα της Ελληνικής Κυβέρνησης, είναι όλα καλά και όταν την χρησιμοποιούν άλλοι είναι ύβρις ; 
Για να ξέρουμε δηλαδή τι λέμε και πως πορευόμαστε, διότι σ' αυτή τη χώρα, έχουμε χάσει εκτός μέρους των εισοδημάτων μας, και κάθε μέτρο πλέον.
Και αλήθεια τι εννοούσε ο κ. πρωθυπουργός, όταν έλεγε “η ομερτά της συγκάλυψης”;
Διότι κατά την Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια,  ο όρος ομερτά (ιταλικά Omertà) είναι άγνωστης προελεύσεως. Απαντάται στις περιοχές Σικελία,Καλαβρία και Απουλία, όπου υπάρχει ισχυρή παρουσία παρανόμων οργανώσεων (Μαφία). Ο όρος αποδίδεται με την έννοια της μη συνεργασίας με τις αρχές. Στην πραγματικότητα είναι ο Νόμος της σιωπής, που η παραβίασή του πρέπει να τιμωρηθεί με θάνατο. Σε συνάρτηση με το νόμο της σιωπής είναι και η σικελική παροιμία «όποιος δεν ακούει, δε βλέπει και δε μιλάει, ζει εκατό χρόνια».
Νίκος Χριστοδουλόπουλος

Posted by Κ.Α.ΝΕ.Ν.Α. on 10/22/2011 11:02:00 π.μ.. Filed under . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

0 σχόλια for "Η Ομερτά της συγκάλυψης..."

Leave a reply