Σύμβουλος Τούρκου Πρωθυπουργού Ιμπραήμ Καλίν: Το ουσιαστικό ζήτημα, είναι πώς θα μοιραστούμε το Αιγαίο….

Ανακοινώθηκε και επισήμως η επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού στην Αθήνα, στο πλαίσιο της Μεσογειακής Συνόδου για το Περιβάλλον στις 22 Οκτωβρίου.  

Εν τω μεταξύ, την ταυτόχρονη ακύρωση του τουρκικού casus belli αναφορικά με το ενδεχόμενο επέκτασης των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 μίλια και της σχετικής απόφασης του ελληνικού κοινοβουλίου προτείνει ο Ιμπραήμ Καλίν, σύμβουλος του Τούρκου πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν, σε συνέντευξή του στην “Καθημερινή”. “Πρώτα απ’ όλα, δεν χρησιμοποιούμε ποτέ τον όρο casus belli για τις διμερείς μας σχέσεις ή για τα προβλήματα του Αιγαίου”, λέει και προσθέτει ότι, οι δύο χώρες θα πρέπει να αφήσουν “τη ρύθμιση του ζητήματος στη συνολική διευθέτηση των ελληνοτουρκικών προβλημάτων”.

Ακόμη, υποστηρίζει, “δεν βλέπουμε πια την Ελλάδα ως απειλή. Αυτό γινόταν στο παρελθόν, αλλά όχι πια. Τώρα, την βλέπουμε ως γείτονα και εταίρο”.
Στο ερώτημα εάν θεωρεί δίκαιη μια τέτοια ανταλλαγή, καθώς κάτι τέτοιο θα σήμαινε να παραιτηθεί η Ελλάδα από ένα νόμιμο δικαίωμα με αντάλλαγμα την παραίτηση της Τουρκίας από μια απειλή ο κ. Καλίν απαντά πώς “είναι δίκαιη γιατί”, όπως επισημαίνει, “το ουσιαστικό ζήτημα, αν διευρύνουμε τον ορίζοντα του προβληματισμού μας, είναι πώς θα μοιραστούμε το Αιγαίο, την ανατολική Μεσόγειο και να δούμε όλα τα άλλα ζητήματα, όπως εμπόριο, μετανάστευση και άλλα, ως μέρος μιας συνολικής διευθέτησης”.  

Ταυτόχρονα, υπογραμμίζει ότι η ένταξη της χώρας του στην ΕΕ αποτελεί στρατηγικό στόχο, ενώ αφήνει να εννοηθεί ότι, τα λιμάνια και τα αεροδρόμια της χώρας του δεν πρόκειται να ανοίξουν για την Κυπριακή Δημοκρατία εάν δεν υπάρξει συνολική διευθέτηση του Κυπριακού. Τέλος, ο κ. Καλίν χαρακτηρίζει “πολύ καλή” τη σχέση Παπανδρέου-Ερντογάν και προσθέτει “η πολιτική βούληση υπάρχει. Το επόμενο βήμα είναι να προετοιμάσουμε την κοινή γνώμη στις δύο χώρες. Αναφορικά με το Αιγαίο, συνεχίζονται οι διερευνητικές συζητήσεις και εξ όσων γνωρίζω η ατμόσφαιρα είναι καλή”. Την Παρασκευή στις 11.00, ο κ. Καλίν και ο αντιπρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας Ομέρ Τσελίκ θα συμμετάσχουν σε ημερίδα του ΕΛΙΑΜΕΠ στο υπουργείο Εξωτερικών, με θέμα τα ελληνοτουρκικά.

Posted by Κ.Α.ΝΕ.Ν.Α. on 10/10/2010 09:45:00 π.μ.. Filed under . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

0 σχόλια for "Σύμβουλος Τούρκου Πρωθυπουργού Ιμπραήμ Καλίν: Το ουσιαστικό ζήτημα, είναι πώς θα μοιραστούμε το Αιγαίο…."

Leave a reply